Görme 5 duyu organlarımızdan biri ve en gelişmişidir. Görme objelerin şekli, boyutu, rengi, mesafesi, hareketliliği ve hızı hakkında bilgi verir. Göze giren ışınları gözün sinir ağı-retina elektrik sinyallerine çevirerek beyne iletir ve görme oluşur. Gözlerimiz göz çukurunda (orbit) yerleşmiş ve 6 adet kasla çevrilmiştir. Gözün belirgin kısımları dıştan içe doğru kornea, iris, lens ve retinadır.
Kornea. Gözün penceresini oluşturan kornea en önemli kırıcı dokudur. Korneaya gözümüzün gözlüğü de değebiliriz. Bu gözlüğün ortalama gücü 43 diyoptridir. Kornea ve lens görüntüyü kırarak tek nokta halinde retinaya(makulaya) ulaşmasını sağlar. Kornea 5 tabakadan oluşmuştur. En üstte kendini yenileyebilen epitel tabakası korneayı dış etkenlerden korur. Diğer katmanları ise Bowman, Stroma, Desme ve Endotelden oluşmaktadır. LASIK gibi cerrahi lazer işlemleri üst stroma tabakasında yapılmaktadır. Korneanın üst stroma tabakası lazer ile şekillendirilerek kırıcılık azaltılmakta (miyoplarda) veya artırılmaktadır (hipermetroplarda).
Lens. Lens göz bebeği arkasında yerleşmiş şeffaf bir yapıdır. Gözün ikinci kırıcı yapısıdır ve farklı olaraklensin kırıcılık gücü değişkendir . Böylece okurken kırıcılığı değişerek yakın uyumu yapmamızı sağlar. Bu süreç lensi saran kasların gerilmesi ve elastik yapılı lensin kalınlığının değişmesi ile gerçekleşir. Yaş ile beraber lens elastikiyyeti azalmakta ve gözün yakın uyumu zorlanmaktadır. Kırıklı yaşlardan itibaren başlayan bu sürece presbyopi denilir. Altmış beş yaşlardan sonra ise lens elastikiyeti yanında şeffaflığınıda kaybetmeğe başlar ve katarakt gelişir.
Optik sinir. Retinadan aldığı görme impluslarının beyne ulaşmasını sağlar.
Sklera. Gözün beyazı olarak bilinen sert kısmıdır. Göz içindeki hassas yapıları retina ve koroidi kaplar. Dış göz kasları skleraya tutunarak göz hareketlerini sağlar.
|