Her göz LASIK gibi refraktif lazer tedavilerine uygun olmayabilir veya yetersiz kalabilir. Özellikle ince kornealar ve yüksek numaralar LASIK cerrahisini kısıtlamaktadır. Dünyada çok yüksek miyopi sebebi ile LASIK ile lazer tedavisine uygun olmayan 90 milyon insanın bulunduğu tahmin edilmektedir. Bu gözlerde gözlük veya lens ihtiyacını en aza indirmek veya yok etmek için şeffaf lens değişimi (refraktif lens değişimi, clear lens exchange, saydam lens ekstraksiyonu) veya fakik lens implantasyonu seçenekleri mevcuttur. Şefaf lens değişiminde hasta gurubu genellikle erişkinlerden oluşmaktadır ve en yaygın kullanımı 50-55 yaşları kapsamaktadır. Fakik lens implantasyonun ise genellikle 45 yaş altında tercih edilmektedir. Bu teknikte doğal mercek yerinde bırakılmakta (fakik anlam olarak doğal lens demektir) ve ikinci bir lens göz içi boşluklarına yerleştirilmektedir (ön veya arka kamaraya). Doğal lensin yerinde kalması yakın göz uyumu için gereklidir.
Fakik lens değişimi için kriterler hasta yaşının 21'in üzerinde olması, yeterli ön kamara derinliğine ve kornea endoteline sahip olması, iris anomalilerinin ve kataraktın olmamasıdır. Hamile ve emzirme dönemlerinde uygulanmamaktadır. Hasta seçimi gözlük ve lens kullanmak istemeyen, LASIK gibi refraktif lazer cerrahilerine uygun olmayan, fonksiyonel ve mesleki gereksinimleri uygun olan ve hastanın görsel talepleri üzerine yapılmaktadır.
Fakik lensler göz içnde yerleşim alanlarına göre ayrılmaktadır. Bunlar arka kamara sulkus destekli fakik göz içi lensleri, ön kamara iris kıskaçlı fakik göz içi lensler ve ön kamara açı destekli fakik göz içi lensleridir.
Yerleşim yerleri lens ön yüzü ve iris arka yüzü arasındaki boşluktur (arka kamara). Implantable Collamer Lens kelimelerinin baş harflerinden oluşan bu mercekler vücuda uyumlu kollajen kopolimer materiyelinden oluşmuştur. Katlanabilir olmaları göz içine küçük kesilerden implante edilmelerini sağlar. Bu işlemi bir nevi lensiniz veya gözlüğünüzün göz içine daimi kalacak şekilde yerleştirilmesi şeklinde düşünebilirsiniz.
Visian ICL lensleri (V4) -18.0 D miyopi, +10 D hipermetropi ve 6.0D astigmatizmaya kadar tedavi seçenekleri sunmaktadır.
ICL implantasyonu öncesi YAG lazer ile periferik lazer iridotomi uygulanır. Ameliyattan günler önce asprin gibi kan sulandırıcıların kullanılmaması önerilir (doktorunuza danışarak). Ameliyat günü göz bebekleri büğütülür, küçük kornea kesisinden ICL iris dokusunun (gözün renkli tabakası) arkasına yerleştirilir. Ameliyat süresi yaklaşık 30 dakikadır. Genellikle ikinci gözün tedavisi farklı günlerde yapılır.
Visian ICL implantasyonu animasyon filmini buradan izleyebilirsiniz.
İris Üzerine Takılan Lensler (İris kıskaçlı); Artisan/Artiflex (Ophtec).
ABD'lerinde Verisyse ve Veriflex isimleri ile bilinmektedir. İris üzerine yerleştirilen bu lenslerin katlanmayan modeli Artisan (Verisyse) -1.0 D ile -23.0 D arası miyoplarda, +1.0 D ile + 12.0 D hipermetroplarda ve -7.5'a kadar astigmatlarda tedavi seçenekleri tanımaktadır. Katlanabilen Artiflex (Veriflex) modeli ise -3.0 D ile -14.5 D miyop ve -5.0 D kadar astigmatizma aralığında üretilmektedir. Ameliyat sırasında göz bebekleri küçültülür, Göz bebeği üzerine implante edilen lensin bacakları irise tutturulur. İris üzerine periferik iridektomi uygulanır.
Artisan Fakik IOL implantasyonu animasyonu filmini buradan izleyebilirsiniz.
Ön Kamara lensleri AcrySof Cachet (Alcon).
Ön kamara açı destekli fakik lenstir. Acrysof Cachet -6.0 ile -16.5 D arasında lenslere sahiptir. Açı destekli lensler fakik lens implantasyonu için ilk kullanılan lensler olmuştur. Ancak lens bacaklarının stabil olmaması ve hareketliliği sonucu endotel travmaları ortaya çıkmış ve bu lenslerden uzaklaşılmıştı. AcrySof Cachet stabil pozisyonu ve özel dizaynı endotel travma ihtimalini düşürmüş ve açı destekli lenslerde yeni umutlar vermektedir.
Fakik lenslerde başarı oranı yüksektir. Ancak komplikasyon durumlarında lenslerin gözden çıkarılması gerekebilir. Fakik lenslere bağlı komplikasyonlara iris atrofisi, glakom, katarakt, retina dekolmanı, enfeksiyon gösterilebilir.
Ziyaretçiler için uyarı:
Sitemiz Sağlık Bakanlığı 15.02.2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliğin 29. maddesine göre hizmet ile ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır. Bir uzmana danışılmadan veya bir doktorla görüşülmeden bilinçsizce yapılan uygulamadan doğabilecek zararlar nedeniyle web sitemiz sorumlu tutulamaz. Site içerisindeki bilgiler izinsiz kullanılamaz.